Cím: 4225 DEBRECEN, ÉSZAKI SOR 30.Tel/Fax.: +36 (52) 387-903 E-mail: info@civislakk.hu

Szaktanácsadás lakossági anyagok

 
Glettelés, gipszelés

Alkalmazási tanácsok:    
Csak belső helyiségekben, normál mértékű páratartalom mellett. Nem ajánlott 5 °C alatti felületi és környezeti hőmérséklet esetén.

Alap előkészítés:
Laza, porózus részeket, a port és egyéb szennyeződést távolítsuk el. Az alapfelület tiszta, szilárd, száraz, teherbíró, mozgás- és zsugorodás­mentes, valamint homogén legyen.
Porózus felületekhez javasoljuk mély­alapozó használatát. Beton felületeknél javasoljuk tapadást javító kötőhíd használatát.

Bekeverés:
A szükséges vízmennyiséget öntsük tiszta edénybe. Javasoljuk, hogy a por­anyagot már a zsákban előzetesen lazítsuk fel kézzel. A vízbe szórjuk bele las­san és egyenletesen a megfelelő mennyiségű gipszterméket, amíg a felszínen csak kevés víz látható. 3-5 perc beszívódási idő után kézzel vagy alacsony for­dulatszámú keverőszárral csomómentes, krémes pasztává keverjük.
A beke­verés befejezése után már ne adjunk hozzá gipszkeveréket vagy más idegen anyagot. Csak annyi anyagot keverjünk be, ami a megadott nyitott időn be­lül felhasználható. Már megkeményedett anyagot nem szabad felhasználni.
A gipsztermékek a termékösszetételtől, időjárási körülményektől és az alap­felülettől függően különböző ideig dolgozhatók be.                                                                                                                            

  Végső felületképzés:
A gipszfelület kiváló alap festés, mázolás és tapétázás számára. Festeni vizes hígítása (diszperziós) festékkel javasoljuk, mely lég- és páraáteresz­tő.
Nem alkalmazható mész-, szilikát-, vízüvegfesték. Figyelje és kövesse a festék- és tapétaragasztó gyártók és forgalmazók használati utasításait.

Hasznos tanácsok:
Dübel vagy tipli az anyag teljes szilárdulása után, 24 óra elteltével ter­helhető. Bekeveréshez és bedolgozáshoz mindig használjunk tiszta, le­hetőleg rozsdamentes szerszámokat és edényeket.
A bontatlan zsákok felhasználhatósági ideje 12 hónap. A zsákokat fedett és nedvességtől védett helyen tároljuk. A megkezdett zsákokat visszazártan tároljuk és 3 hónapon belül használjuk fel.
Az erre vonatkozó előírásokat és szab­ványokat be kell tartani. A papírcsomagolás újrahasznosítható a teljes kiürítés után.


Lazúrozás

MIT MIVEL FESSEK?
Néjréfny alapvető fontosságú szabályt be kell tartani a különböző fatípusok kezelésekor. Az alábbiakban az Ön előtt álló fakezelési feladat végrehajtásához adunk vázlatos javaslatot.

Új, kezeletlen fa előkészítése:
A port és a szennyeződést kefével kell eltávolítani a fáról. Miután észter hígítóval eltávolítottuk a gyantakiválásokat, csiszolópapírral simítsuk el az esetleges egyenetlenségeket, a keletkezett portól pedig tisztítsuk meg a felületet.
Alapozáshoz használjon ..... alapozót addig, amíg a fa telítődik: Amennyiben a felületre túl sok alapozót vittünk fel (fényes foltok, felületek jelennek meg), a felesleget hígítóval távolítsuk el, ellenkező esetben a lazúr nem tapad meg rendesen a felületen, és idő előtti kopást, leveles felválást Okozhat! Száradás után vonjuk be fedőréteggel.

Korábban kezelt fafelület felújítása:
A port, piszkot kefével távolítsuk el a fáról, az esetleges algásodást mossuk le. A lazán tapadó bevonatot erős szálú kefével távolítsuk el, majd a fa csupasszá vált foltjait ....... használatával alapozzuk. Száradás után vonjuk be a fedőréteggel.

Lazúrozás beltérben:
Beltérben-nem szabad aktív hatóanyagot (gombaölő, rovarölő adalék) tartalmazó lazúrokat alkalmazni, mivel a zárt tér levegőjében ezek az anyagok feldúsulhatnak. Ezért zárt térben ne használjunk alapozót, és válasszunk vizes bázisú lazúrt (......), amely nemcsak, hogy nem tartalmaz aktív hatóanyagot, de nincs kellemetlen oldószerszag sem használata során, és gyorsabban is szárad.

  Gyermekjátékok/gyermekbútorok:
Gyermekeink egészsége kiemelten fontos számunkra. A játékokat a szájukba veszik, egész nap együtt élnek velük. Ezekre csak oldószer- és aktív hatóanyagmentes lazúrokat használjunk.
A ..... vizes bázisú lazúr erre tökéletesen megfelel, a KERMI által kiadott minősítéssel rendelkezik gyermekjátékokra és gyermekbútorokra. Ha kevésbé lazúr kinézetű, de rugalmas bevonatot szeretne, amely jobban ellenáll a gyerekek „támadásainak" akkor használjon ..... fatesteket, amely megfe­lel az EU gyermekjátékokra vonatkozó szabályozásának és vidám színekben is kapható (piros, sárga, kék, zöld).

Kerítés, korlát és egyéb nem mérettartó faszerkezetek kültéri vedelnie:
Ezeknek a felületeknek a sajátossága, hogy a faszerkezet bizonyos mértékig mozog, így a felületén olyan erők keletkeznek, amelyek a bevonaton repedéseket, leválásokat okozhatnak, így a fa védelme gyengül, megszűnik.
Ennek elkerülésére javasolt a fa pórusaiba mélyebben behatoló, így tartósabb védelmet nyújtó bevonatrendszer haszná­lata. Ilyen a ........ vastag lazúr, amely a ......... alapozó használatával együtt tökéletes védelmet nyújt a. fának.

Vizes lazúrok felhordása
A felhordáshoz műrostos ecsetet vagy hengert használunk, melyek nem szívják magukba a vizet és így lehetővé teszik a felületen való egyenletes terülést.
A lazúrbevonatok felújításakor olyan színárnyalatot használunk, mely egy árnyalattal viágosabb a felújítandó felület színénél; az elsődleges színárnyalat színtelen festékkel is keverhet.
Ily módon megőrizzük a felületet eredeti színét. Ellenkező esetben a felújítandó felület ellenkező esetben a festék minden egyes új felhordásával sötétebbé válik.
A színtelen lazúr nem alkalmas kültéri önálló bevonatként való felhasználásra, mert a bevonat nem tartalmaz olyan pigmenteket, melyek a fát megvédenék a lignin lebontó hatásával szemben, ami a faanyag elszürkülésében nyilvánul meg.

Falfestés

A falfestéket használat előtt jól felkeverjük, ezután vízzel hígítjuk a gyártó utasítása szerint. Ha a festéket erősen hígítjuk, csökken a bevonat fedőképessége.
A szárítási idő a helyiségben lévő hőmérséklettől és páratartalomtól függ.

Alacsonyabb hőmérsékleten vagy magasabb páratartalomnál lényegesen meghosszabodik.
Pigment koncentrátumokkal vagy színezőfestékekkel való színezéskor nagyon nehéz újra elkészíteni ugyanazt a színárnyalatot, ezért javasoljuk, hogy már az első színezéskor készítsen elegendő festéket, mely elég lesz a festendő felület teljes egészére.
A szerszámokat használat után azonnal lemossuk vagy beáztatjuk, hogy a festékmaradék ne száradjon rá.

Tippek tanácsok megfelelő szalag felhelyezéséhez  

A felületek előkészítése
A ragasztószalagok felhelyezésénél fontos betartani bizonyos szabályokat. Mindenekelőtt ellenőrizzük, hogy a ragasztószalag felhelyezhető-e a kiválasztott felületre.

Mivel a lakberendezés során sokféle felülettel kerülünk kapcsolatba, a leghasznosabb, ha maga a fel­használó végzi el a tesztelést. A következőkben néhány tippet és trükköt osztunk meg Önnel. Megtudhatja, hogyan takaríthat meg időt és pénzt, ha a szobafestés során a megfelelő termékeket használja.

A sérülések, kölcsönhatások és költséges különmun­kák elkerülése érdekében néhány kritikus felületről ejtünk pár szót. Az ábrák segítenek!
  Mire figyeljünk a megfelelő ragasztószalag kiválasztásakor?
A felszín jellemzőire:
 • Sima/érdes/strukturált
 • Gipsz/tömítőszerek/burkolat anyaga
 • Az alkalmazást követő kémiai igénybevétel
 • A tapadáserősítőből származó lágyítószerek

Alkalmazás:
 • Bel- vagy kültéri
 • Holoéderes vagy csak az éleknél fellépő tapadás

A szalag jellemzői:
 • A bevonat anyaga
 • Hőellenállás
 • A nedvességgel és a hideggel szembeni ellenállás
 • A hővel és az UV-sugárzással szembeni ellenállás
 • Az alkalmazás időtartama

Szennyeződések és hőmérséklet
Általában a ragasztandó felületnek száraznak, portól, zsírtól, olajtól, nedvességtől és más szennyezőanyagoktól mentesnek kell lennie. A szilikonok és viaszfélék, illetve a piszkos felületek csökkentik a tapadás erejét.

A hőmérsékletnek kb. +5 és +40 °C között kell lennie. A hideg vagy túl forró ragasztószalagoknak először alkalmazkodniuk kell a környezet hőmérsékletéhez. Különös óvatossággal kell tárolni a ragasztószalagokat építkezés helyszínén, járművekben vagy olyan helyen, ahol a hőmérséklet változó.

A hőmérséklet-ingadozások megsérthetik a szalagokat, ezáltal pedig a kezelt felületeket is. Érdemes a ragasztószalagokat 45 fokos szögben lehúzni, így az eltávolítás után nem maradnak ragadványanyagok.
   
Ha a ragasztószalagot +5 °C alatti hőmérsékleten távolítjuk el, a filmfelületen lévő hordozók rideggé válnak és a szalag eltávolítása zajjal jár. Emellett a szalag ragasztóanyag-maradványokat hagyhat a felületen, melyek eltávolítása idő- és költségigényes.   Bonyolult (tapadásmentes) felületek
A szilikontartalmú anyagok képeznek ilyen felületeket, mint pl. a teflon, a PE és a PP. A PE és a PP esetében a tapadás mérsékelt. Szilikon- vagy teflonfelületen megfelelő tapadás csak speciális szalaggal érhető el.
   
A megfelelő szalagfelhelyezés

 
A faanyag előkezelése fontos a sérülések elkerülése érdekében. A fa rétegeinek nem megfelelő szakítószilárdsága következtében a ragasztószalag eltávolítása a faanyag rostjainak megrövidülésével járhat.
A piszkos, elöregedett felületekre felvitt, nem teljesen megszáradt festék esetében a festék jobban tapad a ragasztószalaghoz, mint magához a felülethez.

Az ilyen sérülés onnan ismerhető fel, hogy a ragasztóanyag­maradványok szakaszosan, nem a szalag teljes hosszában maradnak a felületen.
 
Fémfelületek
A kémiai reakciók következtében a réz, a cink és az ólom elszíneződhet. Az ilyen felületeken ezért csak rövid ideig és minél keskenyebb sávban alkalmazzunk ragasztószalagot.
 
Anodizált alumíniumfelületek
Ablak- és ajtókeretek, vagy redőnyök rossz minőségű anodizált felületein a szalag eltávolítása során ragasztóanyag maradhat vissza.

Azt javasoljuk, hogy az alumíniumfelületeket tintába áztatott ronggyal előkezeljük.

Rosszul tömörített felületről árulkodik, ha ragasztóanyag-maradványok tűnnek elő. Ezért alkalmazás előtt egy tapadási teszt végrehajtása javasolt. Csak ala­csony tapadóképességű szalagot használjunk.
 
Természetes és mesterséges kő
Nem javasoljuk ragasztószalagok használatát természetes
vagy mesterséges kövön, mert a felületen elszíneződések tűnhetnek föl még rövid használat után is.